3. in 4. adventna nedelja 2021

Trstenik
12.12.2021

VESELITE SE, GOSPOD JE BLIZU
Veselite se v Gospodu zmeraj; ponavljam vam, veselite se. Vaša dobrota bodi znana vsem ljudem. Gospod je blizu. Nič ne skrbite, ampak ob vsaki priložnosti izražajte svoje želje Bogu z molitvijo in prošnjo, z zahvaljevanjem. (Flp 4,4-6)

Je veselje v tem, da si pripovedujemo šale? Tudi to je včasih dobro. Tako se ustvari lepo razpoloženje. Ampak od tega se ne da živeti. Je veselje v tem, da gremo na pijačo? Ob kozarčku se nam razveže jezik, poklepetamo, morda tudi zapojemo. Pa je to dovolj? Apostol Pavel je bil v rimski ječi. Čakal je na obsodbo, na smrtno kazen. Vseeno je pisal prvim kristjanom v grško mesto Filipe: »Ponavljam vam, veselite se.«

Pravo veselje torej ni površno ali trenutno razpoloženje ali dobra volja. Veselje je nekaj globokega, duhovnega. Kot pravi neka pesem: »Sreča je v srcu ali pa je ni; // kdor to ve, bolj svobodno živi.« Janez Krstnik je živel resno in zahtevno življenje. Oblačil se je v kameljo kožo. Jedel je kobilice. Ni si privoščil nobenega udobja in užitka. Kljub temu ali morda ravno zaradi tega je vedel, kje je ključ do pravega veselja. Polnost tega veselja vam želim v pričakovanju Gospoda, ki prihaja.

Franc Brečko, župnik