4. postna nedelja 2023

19.03.2023

VIDEL JE IN VEROVAL
Tisti čas je šel Jezus iz templja in zagledal človeka, ki je bil slep od rojstva. Pljunil je na tla in s slino naredil blato. Pomazal mu je z blatom oči in mu rekel: »Pojdi in se umij v vodnjaku Síloa!« Odšel je torej in se umil. Ko se je vrnil, je videl. Jezus mu je rekel: »Veruješ v Sina človekovega?«
In ta je odgovóril ter rekel: »Kdo je to, Gospod, da bi veroval vanj?« Jezus mu je rekel: »Videl si ga; ta, ki govori s teboj, ta je.« Tedaj je dejal: »Verujem, Gospod,« in se je pred njim poklonil do tal. (Jn 9,1.6-7.36-38)

Človek je bil slep od rojstva. Jezus je pljunil na tla in naredil blato. Z njim mu je pomazal oči. Podobno je ob začetku sveta Stvarnik iz prahu zemlje oblikoval prvega človek in mu vdihnil dušo. Slepi se je umil v vodi in je videl. Krstna voda nas je izmila vseh grehov. Vedno znova nas spoved izmije grehov. Tako lahko spet dobro ločimo med dobrim in zlim. V obhajilu se nam daje kot hrana, da v Njegovi moči izvršujemo dela usmiljenja. Kot je zapisal apostol Pavel v pismu Efežanom: »Bratje in sestre, nekoč ste bili temà, zdaj pa ste luč v Gospodu.
Živite kot otroci luči, kajti sad luči je v vsakršni dobroti, pravičnosti in resnici.« Tej luči je v polnosti sledil varuh Svete družine, sveti Jožef. Ob njegovem godu začenjamo teden družine. Zaključimo ga z Gospodovim oznanjenjem Devici Mariji. Njena priprošnja ter varstvo njenega ženina sv. Jožefa naj prinese našim družinam luč razumevanja, ljubezni ter spoštovanja.
Franc Brečko, župnik