5. velikonočna nedelja 2024

28.04.2024

SPET KLIČE NAS VENČANI MAJ

Pred nami je najlepši mesec maj. Vse je v cvetju, zelenju. Toplina pomladnega sonca prebuja v nas veselje. V središču vsega dogajanja pa je Božja Mati Marija. Ob večerih se bomo zbirali k šmarnični
pobožnosti. Skupaj bomo častili Marijo in se zatekali k Njej. Prva je sprejela Božjo Ljubezen v svoje srce in svoje telo. Tega daru ni zadržala zase. Darovala ga je nam vsem.

Mati je središče družine. Ustvarja toplino in varnost. Vsi člani družine se z veseljem vedno znova vračajo v to gnezdo, iz katerega so izšli. Vse to nam predstavlja Božja Mati, zato se z veseljem vedno znova zatekamo k Njej. Marijina romarska svetišča so vedno polna vernikov, ki z zaupanjem prihajajo k njej. Mnogi so se v vsakdanjem življenju oddaljili od vere. Niso več kaj veliko povezani s svojo  župnijo. Kljub temu jih še privlačijo Marijina svetišča. Morda jim bo stik z Marijo spet priložnost, da najdejo vero in pot k Bogu.

V evangeliju imamo zapisano: Poleg Jezusovega križa so stale njegova mati in sestra njegove matere, Marija Klopajeva in Marija Magdalena. Ko je Jezus videl svojo mater in zraven stoječega učenca, katerega
je ljubil, je rekel materi: »Žena, glej tvoj sin!« Potem je rekel učencu: »Glej, tvoja mati!« In od tiste ure jo je učenec vzel k sebi. Janez je sprejel Marijo na svoj dom; predvsem pa v svoje življenje. Tako tudi mi sprejmimo Božjo Mater Marijo v svoje srce. Naj postane naša Mati. Mesec maj naj nas navda z veselje in zaupanje v Njeno priprošnjo.

Franc Brečko, župnik