6. velikonočna nedelja 2023

Trstenik
14.05.2023

»NE BOM VAS ZAPÚSTIL SIROT!«

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Če me ljubite, boste spolnjevali moje zapovedi; jaz pa bom prosil Očeta in dal vam bo drugega Tolažnika, da bo ostal pri vas vekomaj: Duha resnice, ki ga svet ne more prejeti, ker ga ne vidi in ne pozna. Vi ga poznate, ker ostaja pri vas in bo v vas. Ne bom vas zapústil sirot.« (Jn 14,15-18)

Jezus nas v današnjem evangeliju naravnost izziva: »Če me ljubite, boste spolnjevali moje zapovedi!« Res ljubimo Jezusa? Zaljubljenec je pripravljen vse narediti za svojo izvoljenko ali tudi obratno. Po drugi svetovni vojni v Sloveniji ni bilo dela. Meje so bile zaprte. Fant iz Radenec je pri Gornji Radgoni preplaval reko Muro. V Avstriji se mu je ponudilo delo na kmetiji. Na počitnice je prišla nečakinja gospodarja iz Stuttgarta iz Nemčije. Med njima je prišlo do zaljubljenosti. Ni se hotela vrniti domov. Njeni starši so morali poiskati delo in stanovanje za fanta, da se je vrnila. Pozneje sta se poročila. Ustvarila sta si krasno družino. Ko sem pri njih v Stuttgartu nadomeščal župnika, sta me pogostila.

Smo tudi mi zaljubljeni v Jezusa. Smo v vsem predani Njemu. Ves naš trud, napor, stiske, težave lahko prinesemo pred njega še posebej ob nedeljski maši. Pod podobo kruha in vina jih duhovnik položi na oltar. Izroči jih Jezusu v besedah spremenjenja. Jezus jih vključi v svoje delo posvečenja in odrešenja. V obhajilu prejmemo svoje darove poveličane. On sam postane hrana našega življenje.

Slovesnost prvega svetega obhajila nam skuša približati te skrivnosti. Jezus želi vstopiti v življenje otrok in vse družine. Starši ste opora otrokom, da milost zaživi v njihovem srcu. Redna družinska molitev ter nedeljska maša s prejemom obhajila nam bo vsem v pomoč na naši življenjski poti. Tako bomo zares čutili, da je Gospod vedno z nami.

Franc Brečko, župnik