Marijino vnebovzetje 2021

Trstenik
15.08.2021

PUSTITE PROSTAŠTVO, DA BOSTE ŽIVELI, STOPAJTE PO POTI RAZUMNOSTI  

   Kdo se ne bi strinjal, da pri reševanju življenjskih težav nujno potrebujemo modrost? Prava modrost je sposobnost, da vse, kar si prejel, znaš prav uporabljati in biti zares srečen in zadovoljen z vsem, kar se ti dogaja. Modrost je popolno nasprotje neumnosti, topoglavosti in norosti. Sveto pismo nam zato priporoča, naj si pridobimo modrost. Pravzaprav je knjiga Pregovorov prvenstveno napisana za to, da nam daje modrost in nas vzgaja. Njene uvodne besede se glasijo: »Pregovori Salomona, sina Davidovega, kralja izraelskega: Za spoznavanje modrosti in vzgoje, za razumevanje razumnih izrekov, za sprejemanje vzgoje k dojemljivosti, pravičnosti, razsodnosti in poštenosti, da bi dajali preprostim previdnost, mladeniču znanje in preudarnost.«  

   »Modrost si je naredila hišo, izklesala si je sedem stebrov!« beremo v današnjem prvem berilu. Eden od razlagalcev tega odlomka pravi, da »sedem stebrov« nakazuje na veliko hišo z dvoriščem v sredini, stavbo, ki so jo na vsaki strani podpirali trije stebri in eden na sredini tretje strani, nasproti odprtine, ki je bila vhod«. Kakor koli že, prava modrost si je zgradila trdno hišo, ki lahko sprejme veliko gostov. Vse je pripravljeno za praznovanje in modrost pošlje svoje dekle, da povabijo ljudi na gostijo. Vabljeni so preprosti, neizkušeni, brezumni, skratka ljudje, ki jim manjka srce oziroma razumevanja, pa tudi tisti, ki jim manjka izkušenj. Ponujena jim je obljuba o polnem življenju: »Pustite prostaštvo, da boste živeli, stopajte po poti razumnosti!« Disciplina je namreč zelo potrebna, kar še prav posebej velja za mlade, ki še nimajo dovolj izkušenj in za vse, ki so v svojem duhovnem življenju naredili šele prve korake in se bojijo prihodnosti.  

   Kakšno je pravo preprosto in zadovoljno življenje? Knjiga pregovorov ima veliko kratkih stavkov, ki so kot kopje, ki ga vržeš proti tarči:  

   Kar veliko moraš vedeti, preden ugotoviš kako malo v resnici potrebuješ.  

   Za preprostost ne potrebuješ velike premetenosti ali znanja, nasprotno, preračunljivost in učenost zameglita pogled na preprosto. Preprostega se ne da izumiti, ko ga najdeš, se mu lahko zgolj prepustiš. Zato je tudi ljubezen preprosta. Ne išče razlag. Kar prevzame in očara.  

   Modrost je že sama po sebi dar Božje ljubezni ljudem in povabilo, da jo sprejmejo. Zato modrost prinaša življenje. Blagor človeku, ki se je oklene.

Branko Balažic SDB