12. nedelja med letom 2023

Trstenik
25.06.2023

»NE BOJTE SE!«
Tisti čas je rekel Jezus svojim apostolom: »Ne bojte se ljudi! … Ne bojte se tistih, ki umorijo telo, duše pa ne morejo umoriti. Bojte se rajši tistega, ki more dušo in telo pogubiti v pekel! Ali ne prodajajo dveh vrabcev za en novčič? In vendar nobeden od njiju ne pade na zemljo brez vašega Očeta. Vam pa so celo vsi lasje na glavi prešteti. Ne bojte se torej! Vredni ste več kakor veliko vrabcev. Vsakega torej, ki me bo priznal pred ljudmi, bom tudi jaz priznal pred svojim Očetom, ki je v nebesih. Kdor pa me bo zatájil pred ljudmi, ga bom tudi jaz zatájil pred svojim Očetom, ki je v nebesih.« (Mt 10,26-33)

Zgodba pripoveduje: nekoč je živela miška, ki se je izredno bala mačk. Prosila je čarovnika, da bi se je usmilil in jo spremenil v mačko. Ustregel je njeni želji, a kot mačka se je bala psov. In spremenil jo je v psa. Toda spet se je bala panterjev. In čarovnik jo je spremenil v panterja. Tedaj pa se je zbala lovcev. Takrat je čarovnik dvignil roke in panterja spet spremenil v miš. Dejal je: »Ničesar ne morem storiti zate. Ne morem ti pomagati, kajti imaš mišje srce!«

Če je v naši notranjosti strahopetno srce, nam nihče in nič od zunaj ne more pomagati. Človekov napredek, tehnika, znanost, materialne dobrine, nam ne morejo biti v pomoč. Več kot imamo, bolj nas je strah. Kako obvladati strah, bojazen današnjega časa?
V gornjem evangeljskem odlomku se trikrat ponovijo Jezusove besede: »Ne bojte se!« In v celotnem Svetem pismu so besede »ne bojte se!« zapisane 365 krat. To pomeni za vsak dan v letu. Nimamo se česa bati. Bog je vedno z nami. V vsem se zaupajmo Njemu. Naj prežene vse strahove našega življenja ter nas napolni s svojo milostjo.

Franc Brečko, župnik