5. nedelja med letom 2024

Trstenik
04.02.2024

Simonova tašča je ležala, ker je bila vročična, in brž so mu povedali o njej. Pristópil je, jo prijel za roko in jo vzdignil. Vročica jo je pustila in ona jim je stregla. Ko pa se je zvečerilo in je sonce zašlo, so prinašali k njemu vse bolnike in obsedene. Vse mesto se je zbralo pred vrati. In ozdrávil je veliko bolnikov z različnimi boleznimi in izgnal veliko hudih duhov, ki pa jim ni dovôlil govoriti, ker so ga poznali. (Mr 1,30-34)

»Samo, da bo zdravje«, velikokrat slišimo. Straši nas stavka zdravnikov, ki se zaostruje. Že dolgo vemo, da vse bolj primanjkuje zdravstvenega osebja. Samo lani je več zdravnikov odšlo v tujino zaradi boljših pogojev kot se jih je na novo izšolalo. Oblast se za vse to dosti ne meni. Namesto, da bi reševala vse te probleme, pripravlja zakon, kako bi se znebili bolnih in starejših, da bi jim ponudili samomor – evtanazijo. Prihodnjo nedeljo, 11. februarja, je praznik Lurške Matere Božje. Papež Frančišek je napisal poslanico vsem bolnikom. Ob besedah Sv. pisma »Ni dobro, da je človek sam« razmišlja o vseh, ki so jih je prizadela bolezen. Po pandemiji covid-19 smo se še bolj zaprli v individualizem. Bolne se dostikrat samo pošlje v zavode, ki naj poskrbijo zanje. Zgublja pa se osebni odnos. Najhujša bolezen so vojne po vsem svetu.

Krasno je letošnje pastirsko pismo slovenskih škofov. Vabi nas, da smo blizu vsem bolnim. Izraža veliko hvaležnost vsemu zdravstvenemu osebju. Kot Jezus bodimo blizu vsem trpečim in lajšajmo stiske današnjega sveta.

Franc Brečko, župnik