21. nedelja med letom 2022

21.08.2022

BOG NAS VZGAJA

Bratje, sestre, pozabili ste na spodbudo, ki vam govori kakor sinovom: 'Moj sin, ne zaničuj Gospodove vzgoje in ne omaguj, kadar te graja. Kogar namreč Gospod ljubi, tega vzgaja, in tepe vsakega sina, katerega priznava.' Ko vas vzgaja, zdržite, saj Bog ravna z vami kakor s sinovi. (Heb 12,5-7)

Letos pri oratoriju spremljamo življenje sv. Ignacija Lojolskega. Bil je navdušen vitez. Junaško se je boril. Hrepenel je po slavi. Njihovo mesto Pamplono je napadla veliko močnejša vojska. Svetovali so mu, da bi sprejeli predajo. Ni se hotel ukloniti. V nogo ga je zadela topovska granata. Mesto je padlo v roke sovražnikov. Dolgo je okleval na gradu svojega strica.

Na gradu niso imeli viteških romanov, ampak samo življenje svetnikov. Ob branju teh knjig je prišel do globokega spoznanja. Viteški romani so ga navdušili, potem pa pustili v žalosti. Življenje svetnikov ni bilo tako zanimivo. Vendar po tem branju je doživel mir ter veselje, da bi jih posnemal. Spoznal je, da ga Bog kliče, da bi mu popolnoma sledil.

Poraz v vojski ter ranjena, poškodovana noga je bila Božja vzgoja. Vse to hudo trpljenje mu je pomagalo, da se je spreobrnil.
Del našega krščanskega življenja je sprejemanje trpljenja. Preko njega nas Gospod vzgaja in vodi.
Franc Brečko, župnik