5. nedelja med letom 2023

Trstenik
13.02.2023

VI STE SOL ZEMLJE, VI STE LUČ SVETA
Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem: »Vi ste sol zemlje. Če pa se sol pokvari, s čim naj se solí? Ni za drugo, kakor da se vrže proč in jo ljudje pohodijo. Vi ste luč sveta. Mesto, ki stoji na gori, se ne more skriti. Svetilke tudi ne prižigajo in ne postavljajo pod mernik, temveč na podstavek, in sveti vsem, ki so v hiši. Takó naj vaša luč sveti pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih.«. (Mt 5,13-16)

Sol zapeče, vse prečisti. Hrano tudi zaščiti. Predvsem pa ji da okus. Jezus nam pravi, da smo sol zemlje. Kristjani naj bi prinašali rešitev današnjemu svetu. Prečistili naj bi vse odnose med ljudmi. Predvsem pa naj bi prinašali okus današnjemu svetu. Soli ni potrebno veliko. Zato se nam ni treba vznemirjati, da nas je malo. Če bomo mi pravi, se bo po nas prav oblikoval svet. V popolno temo še tako majhna lučka prinese svetlobo. Jezus nam pravi, da smo luč sveta. Po nas bo prejel svet Božjo svetlobo.
Deseti don Boskov naslednik Angel Fernandez Artime nam daje za letos vezilo »Kot kvas v današnji človeški družini«. Malo kvasa prekvasi vse testo. In še ščepec soli, pa dobimo okusen kruh. Obhajali smo praznik Jezusovega darovanja – svečnico. Tako se naj bi tudi mi darovali za vse ljudi. Bodimo torej sol, luč, kvas današnji človeški družini.
Franc Brečko, župnik