7. nedelja med letom 2023

17.02.2023

LJUBITE SVOJE SOVRAŽNIKE


Slišali ste, da je bilo rečeno: ›Ljubi svojega bližnjega in sovraži svojega sovražnika.‹ Jaz pa vam pravim: Ljubíte svoje sovražnike in molíte za tiste, ki vas preganjajo, da boste otroci svojega Očeta, ki je v nebesih. On namreč daje svojemu soncu, da vzhaja nad hudobnimi in dobrimi, ter pošilja dež pravičnim in krivičnim. Če namreč ljubite tiste, ki ljubijo vas, kakšno plačilo vas čaka? Mar tega ne delajo tudi cestninarji? In če pozdravljate le svoje brate, kaj delate posebnega? Mar tega ne delajo tudi pogani? Bodite torej popolni, kakor je popoln vaš nebeški Oče.« (Mt 5,43-48)


Božja logika ni naša človeška. Že v vrtcu kdo reče otroku: »če te udari, ga udari nazaj!« Nemiri in vojne na vseh koncih sveta. Ni videti rešitve. Jezus nam kaže pot: »ljubite svoje sovražnike in molite za tiste, ki vas preganjajo«. Sovraštvo je krik po ljubezni; samo ljubezen lahko počasi razvozla začaran krog zla.


Pred nami je postni čas. Vabi nas k spreobrnjenju. Globlje naj bi pogledali svoje življenje. Tudi Jezusa je hudič skušal. Zavrnil je skušnjave. Mi jim večkrat podležemo. Najprej je hudič ponudil uživanje. Nato slavo. In na koncu oblast.


Vse življenje je usmerjeno, da bi čim bolj uživali. Za slavo ljudje delajo tudi neumnosti. Največ hudega pa povzroča sla po oblasti, kar povzroča vojna grozodejstva. Jezus nas usmerja k popolnosti nebeškega Očeta. Postni čas je priložnost, da se usmerimo na pot ljubezni.

Franc Brečko, župnik