Odštevamo: Še 6 dni do rojstva Jezusa

Trstenik
19.12.2020

4. DAN: JOŽEFOV POGLED

Marija, Jezus in Jožef. To so člani Svete družine. O Marijinem pogumu, razumnosti in milosti, ki jo je prejela od Boga, smo nekaj že slišali. Danes pa pod drobnogled vzemimo Jožefa.

Preprost možakar, delavec. Bil je pošten in Marijo je imel rad. A glej ga zlomka, težka odločitev je bila v trenutku pred njim. Ko se je želel zaročiti z Marijo, je izvedel, da je že noseča. No, ta je pa dobra – kaj bodo pa rekli sosedje, ko bodo izvedli, da je bila noseča, še preden sta se poročila? Kaj bodo rekli, kaj bodo rekli …

V Svetem pismu je evangelist Matej zapisal: »Z rojstvom Jezusa Kristusa je bilo takole: Njegova mati Marija je bila zaročena z Jožefom; in preden sta prišla skupaj, se je izkazalo, da je noseča – bila pa je noseča od Svetega Duha. Njen mož Jožef je bila pravičen in je ni hotel osramotiti, zato je sklenil, da jo bo na skrivaj odslovil.« (Mt 1,18–20)

Je kar elegantno razmišljal Jožef, kajne? Tudi mi znamo včasih biti tako elegantni … morda malo hinavski? Saj ne, da bi komu hoteli kaj slabega. To ne. Le sebi želimo dobro. Včasih se je bolj enostavno žogi, ki leti proti nam, izogniti, počepniti, kakor pa jo ujeti in potem z njo nekaj narediti.

Jožef je potem v sanjah dobil angelovo naročilo, naj Marije nikar ne odslovi in to mu je dalo poguma ter mu pomagalo k pravi odločitvi. Dobil je pomoč.

OTROCI:

Kako si predstavljaš Jožefa? Se ti zdi kaj podoben tvojemu očku? Je tudi tvoj očka priden delavec, ki hodi v službo in ti daje tudi zadolžitve in naloge? Se dobro počutiš, ko mu pomagaš? Si lahko za trenutek prestavljaš, da bi bil kdo drug tvoj očka? Nepredstavljivo, kajne?

Jožef je bil na začetku, ko še ni bil poročen z Marijo in je slišal, da pričakuje dojenčka, nekoliko negotov in je že pomislil, da bi ji rekel: »Marija, nič ne bo iz tega. Poišči si drugega moža, meni je neprijetno, nerodno …«

In potem bi Jezus imel drugega zemeljskega skrbnika. A angel je Jožefu v sanjah prišepnil, naj se ne ustraši Marije vzeti k sebi. Svetoval mu je, kako naj se odloči. Dal mu je nasvet.

Pomisli, ali tudi ti rad/a vidiš, da ti starši svetujejo in pomagajo? Ali rajši stvari narediš sam/a?

Verjetno je tako – ko so na vrsti stvari, ki so ti izziv in veselje, Želiš vse narediti sam/a, ko pa je čas za kaj, kar ti ni po godu, bi rad/a imel/a ob sebi nekoga, ki bi ti pomagal (ali celo naredil namesto tebe).

Jožef je torej dobil angelov nasvet, sam pa je potem lahko nasvete delil Jezusu, ko je odraščal. Jožef je imel delavnico, v kateri se je tudi Jezus naučil nekaterih spretnosti in veščin.

Pravzaprav je vse povezano. Si kdaj pomislil/a, zakaj ima vsak otrok starše, skrbnike, učitelje, vzgojitelje? Da ga naučijo stvari in veščin, mu pomagajo odrasti in bo potem tudi vsak izmed vas lahko pomagal naprej nekomu drugemu.

STAREJŠI OTROCI:

Ampak ni bilo tako enostavno, kot se sliši na prvo žogo. Jožef je hotel odsloviti Marijo, potem pa se mu je v sanjah prikazal angel in ga prepričal, da si je premislil. Hmmm. Zdi se mi, da bi bilo lahko tukaj vmes še nekaj drugega. Jožefova ljubezen do Marije namreč. Zdi se, da je bil Jožef v dvomih in eno samo znamenje ponoči mu je dalo poguma, da ni vrgel puške v koruzo. Da je šel za svojim srcem in ne za občutkom, da ga bodo drugi gledali postrani.

Tudi ti si večkrat pred kakšno podobno izkušnjo, kajne? Včasih je težko slediti srcu in se odločiti za nekaj, kar je v nasprotju z mišljenjem ali obnašanjem večine. Morda gre komu težko z jezika, da mu pred kontrolno nalogo pomaga, ko se pokriža in se tako priporoči v Božje varstvo. Ali pa da bi se pokrižal/a pred kosilom v šoli. Bolj elegantno je, če se malo potuhneš, skrivaj narediš križec in ne načenjaš debate, ki bi se ji kdo zaradi drugačnega mišljenja posmehoval.

Torej je bil Jožef, ki si ga morda predstavljamo kot mirnega mizarja, ki ne govori kaj dosti, tudi zelo odločen, zvest samemu sebi. Skratka, pogumen dedec. To so vrline, ki jih moramo gojiti v sebi: odločnost, srčnost in pogum za dobro!

SKUPNO:

Jožef in Marija sta se lepo dopolnjevala. Oba sta imela v sebi veliko vero in poleg predanosti Bogu tudi predanost drug drugemu. To je tisto, kar mora imeti vsak zakon. In če tega nima, odnos med možem in ženo zvodeni. Pa ni nič težkega. Gre le za predanost. Predanost sočloveku. Ko enkrat postaneš bolj pozoren/a nase kot na sočloveka, takrat ne gledaš v pravo smer. Seveda tudi sam sebe ne smeš zanemarjati. Truditi se moraš, da se dobro počutiš in se hkrati paziš svoje samozadostnosti. Vedno je lepše, ko si v stiku s sočlovekom. Lepo je, da za nekoga skrbiš, mu pomagaš in ga ljubiš.

NALOGA:

V molitvi prosi Boga, da ti v danih trenutkih življenja pomaga, da lahko izbereš pot pravičnosti. Na list papirja napišite svetopisemske besede »Jožef je bil pravičen.« (Mt 1,19)