Odštevamo: Še 7 dni do rojstva Jezusa

Trstenik
18.12.2020

3. DAN: NADANGEL GABRIEL OBIŠČE MARIJO

Ooo, ta predbožični čas ali čas med božičem in novim letom je v veliki meri obarvan s tem, da se družine, sorodniki, prijatelji med seboj obiščejo. Obiske imamo radi. Vsaj takrat, ko so dogovorjeni ali pa nas obišče nekdo, ki ga imamo radi. Če pa pridejo na vrata prodajalci ali neznanci, pa le rahlo odpremo vrata, da bi čim manj hlada prišlo v našo hišo, in jih skušamo kar se da hitro odsloviti. Hvala, ne potrebujemo, nasvidenje …

Tudi v Svetem pismu piše o nekem obisku. Odprimo to debelo bukvo in spoznajmo nekaj novega o Jezusu, Mariji in morda tudi nas samih. Poiščimo evangelij po Luku, veliko številko ena (prvo poglavje) in malo številko (med vrsticami) osem in dvajset. Takole piše: »Angel je vstopil k njej in rekel: Pozdravljena, obdarjena z milostjo, Gospod je s teboj!« (Lk 1,28)

OTROCI:

Veste kdo je izrekel te besede? Nadangel. To nekako pomeni glavni angel, ki mu je bilo ime Gabriel. In komu so bile te besede namenjene? Da, nebeški in Jezusovi mamici Mariji. Če malo poenostavimo: neka nepoznana oseba je kar tako pristopila k Mariji in po domače rekla: »Živjo, Bog je s teboj!« Kako mislite, da se je odzvala Marija na tak obisk? Seveda, prestrašila se je. A bi se vi tudi kaj ustrašili? Bi zbežali v hišo in neznancu zaloputnili vrata pred nosom? Morda.

Tudi Marija se je prestrašila, a bila je tako zrela ženska, da je znala ohraniti v sebi mirno kri. Nadaljevala je pogovor z nadangelom Gabrielom, ki je napovedal, da bo nad njo prišel Sveti Duh in pod njenim srcem bo začel rasti dojenček, ki naj mu Marija da ime Jezus. On bo Božji Sin. Marija je sprejela ogromno nalogo in postala Jezusova mati. Mati Odrešenikova.

Hmmm, to je pa bil obisk in pol! Nepričakovan in s tako veliko novico. Kaj pa, če si predstavljamo, da tudi nas obišče nekdo in nam reče: »Dragi prijatelj, Bog je s teboj!«

No, to pa sploh ni slabo, ane? Kajti če je Bog z nami, če je Bog v nas, potem se nam ni treba ničesar bati. Le pošteni in dobrosrčni moramo biti, pa bo vse dobro.

STAREJŠI OTROCI:

Marija ni pričakovala obiska, a ga je sprejela in poslušala. Tudi ti včasih ne pričakuješ kakšne reči, ki te doleti in se moraš nepričakovano soočiti z njo. Kako se odzoveš, je odvisno od tebe. No, od tvojega razpoloženja, od ne/naspanosti, pa verjetno še od česa.

Marija bi se lahko odzvala drugače, kot se je. In za prav vsakega izmed nas ima Bog načrt, ki si ga deloma krojimo tudi sami. Če preberemo nadaljevanje v Svetem pismu (Lk 1,28‒39), vidimo, da je nadangel dejal Mariji, da je našla milost pri Bogu. Vsak izmed nas ima pri Bogu določene milosti. On mu je naklonil talente in darove. Od nas pa je odvisno, ali bomo te talente živeli in z njimi pomagali sebi in drugim ali pa se bomo zakopali sami vase, se skrivali pred svetom in se počutili ničvrednega.

SKUPNO:

Vsak izmed nas ima v življenju določeno poslanstvo, ki mu ga je naklonil Bog. Vsak izmed nas je lahko za bližnjega ali nekoga povsem nepoznanega v določenem trenutku nadangel Gabriel, ki nas spomni na to, da je Gospod z nami. Da je Bog v nas. In da sprejmemo Jezuščka, ki se bo čez teden dni rodil v jaslicah in naših srcih. Se bo rodil v naših srcih? Mu bomo postlali z usmiljenjem do sočloveka, poštenostjo in prijaznostjo? Odločitev je naša!

NALOGA:

Vsak naj pomisli, kakšne milosti je njemu naklonil Bog. Morda bo lažje, če vsak družinski član pove za drugega, kakšne milosti ali talente vidi pri drugem. Na list papirja napišite svetopisemske besede: »Gospod je s teboj!« (Lk 1,28)

---------

 

Dobimo se na Zoomu:

https://arnes-si.zoom.us/j/97734167485

Meeting ID: 977 3416 7485