29. nedelja med letom 2022

16.10.2022

»NENEHNO MOLITE!«

»Čeprav se ne bojim Boga in se ne menim za človeka, bom tej vdovi, ker me nadleguje, vendarle pomagal do pravice, da me ne bo kar naprej hodila nadlegovat.« In Gospod je rekel: »Poslušajte, kaj pravi krivični sodnik! Pa Bog ne bo pomagal do pravice svojim izvoljenim, ki noč in dan vpijejo k njemu? ... Toda ali bo Sin človekov, ko pride, našel vero na zemlji?« (Lk 18, 4-8)

Molitev je pogovor z Bogom. Je zahvala, češčenje, prošnja; je pripovedovanje Bogu o vsem svojem življenju. Molitev je občudovanje stvarstva, je strmenje nad veličino sočloveka; je slavljenje Njega, od katerega vse prihaja. Molitev je hvaležnost, zahvala za vse, kar nam je darovano. Lepo je zapisala sv. Terezija Velika: »ne gre za to, da bi v molitvi veliko govorili, temveč da bi mnogo ljubili ... Zame osebna molitev ni nič drugega kot zaupno prijateljsko preživljanje časa z Bogom ...

S Tistim za katerega vemo, da nas ljubi.« Molitev je preprosto »biti z Njim!« Globok odnos z Bogom pa bomo zgradili, če smo v pristnem občestvu z našimi bližnjimi. »Bog je ljubezen!« In ta LJUBEZEN nas usmerja do sočloveka. V molitvi postajamo eno v veliki družini Božjih otrok. Zjutraj se lahko prekrižamo in rečemo. »Bog blagoslovi današnji dan!« Čez dan lahko mimogrede rečemo: »Jezus ti si ob meni ..., spremljaj ženo, moža, otroke« Pred jedjo se zahvalimo za hrano, ko je toliko ljudi lačnih. Lepo, če se zvečer kot družina zberemo, preletimo dan ter v radosti vse izročimo v Njegovo varstvo.

Naj molitev postane način našega življenja.
Franc Brečko, župnik