3. nedelja med letom 2024

21.01.2024

HODI ZA MENOJ

Ko so Janeza zaprli v ječo, je šel Jezus v Galilejo. Oznanjal je Božji evangelij in govóril: »Čas se je dopólnil in Božje kraljestvo se je približalo. Spreobrnite se in vérujte evangeliju!« Ko je šel ob Galilejskem jezeru, je zagledal Simona in Andreja, Simonovega brata, ki sta metala mrežo v jezero; bila sta namreč ribiča. Jezus jima je rekel: »Hodita za menoj in narédil vaju bom za ribiča ljudi!« Takoj sta pustila mreže in šla za njim. (Mr 1,14-20)
Obhajamo nedeljo Božje besede. In kaj nam govori: »Spreobrnite se in vérujte evangeliju!« Jezus je klical in učenci so šli za njim.
Vso zgodovino Cerkve Bog kliče. Mnogi mu sledijo. Pred dvesto leti je bil to sv. Janez Bosko. Že pri devetih letih je imel zanimive sanje. Znašel se je na polju polnih zveri. Skrivnostni mož mu je dejal, naj jih spremeni v jagnjeta. Dal mu je za učiteljico Ženo (Devico Marijo). In zveri so se spremenile v krotka
jagnjeta. Te sanje so spremljale don Boska. Kot duhovnik je začel zbirati zapuščene mlade. Pomagal jim je, da so počasi postajali »pošteni državljani in dobri kristjani«.
Božji služabnik Andrej Majcen je našel v don Bosku svoj vzor. Kot misijonar se je takoj vživel med Kitajce. Po dvajsetih letih je bil izgnan. Odšel je v Vietnam. Tam je postal Vietnamec z Vietnamci. Postal je vietnamski don Bosko. Sedaj je že več kot sto salezijancev misijonarjev odšlo iz Vietnama v tuje dežele;
dva sta prišla v Slovenijo.
Bog vsakega izmed nas kliče. Sledimo Božjim navdihom.

Franc Brečko, župnik